Dla każdego coś smacznego
Ponad pół tysiąca porcji potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Bodzewa, Grabonoga, Michałowa, Rębowa, Strzelec Małych, Smogorzewa, Szelejewa oraz „Aktywną Wiochę” ze Strzelec Wielkich trafiło do uczestników Festiwalu Kulinarnego, który odbył się po raz pierwszy w Gminnym Ośrodku Kultury w Piaskach.
Uczestnicy festiwalu mogli spróbować m. in. „szarych klusek z kapustą”, zupy serowej, „pyrek z gziką”, domowych pasztetów, zupy gulaszowej, bigosu cygańskiego, „chleba ze smalcem i ogórkiem”, tortów malinowych, serników i wielu różnego rodzaju deserów. Potrawy cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczestników – miłośników degustacji.
Siedząc wygodnie w „wiejskiej zagrodzie”, przygotowanej na ten dzień na płycie boiska, można było posłuchać uczniów ogniska muzycznego działającego w GOK-u. Na scenie zaprezentowali się zarówno soliści, jak również zespoły młodzieżowe, dla wielu z nich był to pierwszy publiczny występ. Czas biesiadowania umilił także występ zespołów: Relax Orkiestra, tria gitarowego HEFEZ, Electric Duo i Kapeli Podwórkowej Piaskowianie.
Dodatkowo przygotowano także cieszące się dużym zainteresowaniem warsztaty rękodzielnicze, których uczestnicy wykonywali sznurkowe bransoletki i breloczki. Można było również obejrzeć wystawę prac podopiecznych ogniska plastycznego, a także prace przygotowane na zajęciach z rękodzieła i rzeźby. Do swojego ogródka zapraszała także restauracja „Cztery Gary”. Tanecznym krokiem festyn zakończył zespół EFEKT.
Wydarzenie zrealizowane zostało w ramach projektu: „Festiwal Rękodzielniczy i Kulinarny” dofinansowanego ze środków Programu Grantów Społecznych powiatu gostyńskiego. Donatorami Programu PGS są powiat gostyński i Bank Spółdzielczy, a operatorem jest Stowarzyszenie „DZIECKO”.